Den Ultimata checklistan inför bröllopet

Bröllop checklista

Den Ultimata checklistan inför bröllopet

Dela upp din att göra-lista i lagom stora delar för att göra bröllopsplaneringen smidiga

Frågan ställs, ringen är på, stjärnor är i era ögon… men nu då? Med så många uppgifter att ta hand om och detaljer att ordna kan det verka överväldigande att planera ett bröllop . Men om ni ger er själv tillräckligt med tid att planera och sortera uppgifterna i en strukturerad checklista och tidslinje för bröllopsplanering blir jobbet roligare och mindre stressigt.

Genom att bryta ner året månad för månad tar ni er an planeringsprocessen i lagom stora bitar och det blir mycket mindre överväldigande. Vi lovar!

bröllops checklista

12 månader kvar

 

 

   Försäkra förlovningsringen

Även om detta tekniskt sett är en planeringsaktivitet före bröllopet, känns det viktigt att ha med denna punkten. Vi föreslår att du köper försäkring för förlovningsringen, så snart som möjligt (om inte din fästman inte redan tog hand om det innan den stora debuten.)

Bestäm er budget

Det är dags att göra matematiken och knäcka några inte så roliga siffror. Innan ni kan börja med något måste ni ta reda på vem som betalar för vad och bestämma visionen av hur ert bröllop ska bli. Bryt sedan ner budgeten – vad är en prioritet och vad är det inte? – och börja fördela medel därefter. (Lite marknadsundersökning här kommer till nytta.) Och eftersom dessa siffror kommer att  förändras när ni planerar är det smart att göra ett detaljerat kalkylblad från början. Detta hjälper er att hålla reda på utgifterna och göra det enkelt att justera siffrorna längs vägen.

 

 

Gör en gästlista

Om ni bara kunde bjuda in alla och alla, eller hur? Chansen är stor att ni inte kan det därför måste ni sätta ett tak för hur många ni tänker bjuda från respektive sida. När ni bestämmer antalet gäster- överväga er budget (hur mycket har ni råd med?) och platsen för bröllopet (hur många personer passar det?). Och vem betalar för vad? Därifrån, ta reda på hur ni ska dela upp listan. Om du och din partner betalar räkningen, eller om ni får bidrag från era föräldrar, det kan också vara avgörande. 

 

 

Anlita en bröllopsplanerare

Återigen beror detta på er budget. (Rättvis varning: Det mesta kommer att bero på budgeten) Men om er budget tillåter – eller om sinnesfriden beror på det – är det dags att anlita er högra hand inför er mest betydelsefulla dag. Den här personen kommer att vägleda er i alla beslut och hantera mycket av logistiken. Kanske är det också den här personen som hjälper den blivande bruden att inte bli en bridezilla på vägen till er stora dag! 

 

 

Skapa en bröllopsträningsplan

Beroende på era fysiska mål inför bröllopet bör en fitness- och hälsoplan övervägas var som helst från 12 till sex månader ut. En proaktiv diet-, tränings- och mindfulnessplan kommer inte bara att få dig att se ditt bästa ut utan också säkerställa ditt mentala och emotionella välbefinnande under resten av planeringsprocessen. Skriv ner era mål- det gör allt mycket enklare.

 

 

Bestäm formalitet och övergripande tema

Nu är det dags att sätta sig ner och ha en annan betydelsefull konversation med din andra halva. När allt kommer omkring måste stämningen i ert bröllop vara ett ömsesidigt beslut mellan de två hedersgästerna. För att få samtalet att flyta på, häll upp ett glas vin/vatten/te och fråga er själva: Vad är viktigt för oss och varför? Vad värdesätter vi?  Lyssna på varandras värderingar, önskemål och visioner och skapa eran gemensamma. 

 

 

Välj plats

Okej, du vet vem du gifter dig med. Nu är den verkliga frågan var? Lita på oss: Att välja plats är ett av de viktigaste besluten ni kommer att fatta just nu. Allvarligt påverkar platsen nästan allt annat, från hur många människor du bjuder in till vilken typ av blommor som går på bordet. Chansen är stor att just lokaliseringen är den största kostnaden på bröllopet. Det är därför du vill utforska dina alternativ, besöka de bästa ställena och det platser som platsar er vision och den stil ni vill fånga på er stora dag. Även antalet gäster bör tas i åtanke, vilken dekoration, inventarier, om servitörer och kökspersonal ingår och budget. 

När ni väljer er plats, ser över för- och nackdelar listan och lita på er magkänsla- det här beslutet handlar om hur ni känner er när ni är där.

 

 

Köp bröllopsförsäkring

Att ordna ett bröllop är en stor ekonomisk investering, så se över så att er försäkring skyddar er mot skador och skulder på den stora dagen.

 

Vävlj cateringfirma

Ert bröllop är den bästa (och största) middagsbjudningen i ert liv. Så hur exakt matar du xx antal av era närmaste? Börja med att anställa människor ni litar på – igen tänk igenom er vision och fundera ut vilken typ av mat som passar er vision, och var kreativ om det behövs för att passa just er. Gästerna kommer att njuta och ni kommer att njuta!

bröllopsplanerare

11 månader kvar

 

 

Välj ett färgtema och börja tänka på övergripande design

Ta fram din Pinterest/instagram inspo. Det är äntligen dags att samla inspiration, välja en färgpalett och skapa en moodboard. Om du kämpar med inspo rekommenderar vi att ni tar ett steg tillbaka för att titta på saker som redan finns i din värld – som hur du har inrett ditt hus, vad du gillar på Instagram, etc. – och hämta inspiration från det. Ett annat tips kan vara- se över om det arrangeras någon bröllopsmässa inom snarframtid och bläddra i magasin för att hitta mer inspiration till er moodboard. 

 

Anställ leverantörer som bokas upp snabbt, tex din fotograf, band, DJ

Det här är de människor som kommer att göra er kväll oförglömlig. Gör er efterforskning innan ni anlitar dessa och kanske till och med träffa fotografen låt dem ta dina förlovningsporträtt. Låt London DJ Stockholm ta hand om er första dans och stå för feststämningen under bröllopskvällen, det kan även vara bra att arrangera ett möte för att dela er vision och favorit låtar.

London DJ Stockholm i yasuragi

10 månader kvar

 

 

Börja leta efter din bröllopsklänning

Du kanske vet exakt vad du vill ha eller kanske inte, vilket också är okej. Ta inspiration från det du sparat ner på instagram och andra kanaler, bröllopsmässa och magasin som inspirerar dig. Kanske en girlsweekend till exempelvis London kan vara aktuell för att hitta den perfekta bröllopsklänningen. Se över vilka alternativ som passar er och er budget. Men detta är troligtvis den viktigaste dagen i ditt liv.

 

Boka hotellrum/ planera övernattning situation för gäster 

Det är en fin gest att blockera rum (och säkra ett rabatterat pris) för dina gäster om möjligheten finns. Se över alternativ när ni vet vart ni ska ha vigsel och fest. 

Ta förlovningsfoton

Nu är en bra tid att öva på att vara framför kameran, särskilt eftersom de flesta fotografer inkluderar en session i sitt paket.

 

Börja titta på inbjudningar

Bröllopsinbjudan är en gästs första intryck av er stora dag. Dessutom säter den prägeln på förväntan av ert bröllop. Om inbjudan ska designas av er-  börja arbeta med en grafisk formgivare nu för att skapa er unika inbjudan. Om ni inte ska specialdesigna er inbjudan kan ni vänta tills det är sex månader kvar. (Inbjudningar bör att skickas ut sex till åtta veckor före den stora dagen.

bröllop checklista

9 månader kvar

 

 

Köp din bröllopsklänning

Det är dags att säga ”ja” till klänningen om du vill undvika stress och leveranstider.

bröllops cheklista

8 månader kvar

 

 

Registrera dig för gåvor

Involvera din bättre hälft i den här – trots allt bygger ni två ett liv (och hem) tillsammans. När du registrerar dig är det smart att be om som lakan, krukor, kokkärl och så vidare – men det är ännu mer genialt att tänka på vad ni verkligen vill ha. Är ni äventyrare?   Välgörenhetsgivare? Tänk på era hobbyer och skräddarsy registret efter er snart gifta livsstil.

 

Välj brudtärneklänningar och brudfesttillbehör och bestäm datum för att pröva klänningarna. 

Efter att ha bläddrat efter inspiration, be dina brudtärnor att komma och handla med dig IRL – om de bor i närheten. Det kommer att vara till hjälp att se dem tillsammans i sina klänningar, och du kan till och med fråga hur de känner sig i de alternativ du överväger. De måste ju bära den inför en folkmassa på hundratals. Tänk på tillbehör och accessoarer när du håller på.

 

Träffa potentiella florister

Precis som att anställa andra leverantörer vill du också vara i synk med din blomsterhandlare. För att göra det föreslår vi att du frågar vänner om rekommendationer, bläddrar igenom Instagram-inspo och frågar din planerare vem de rekommenderar i området. Det är viktigt att du hittar någon som kan leverera er vision och budget.

bröllops checklista

7 månader kvar

 

 

Boka repetitions-middagslokalen

En tanke är att gå på samma tema som själva bröllopet eller varför inte er favorit restaurang? 

 

Fundera ut om ni vill ha musiker vid vigseln 

Det är dags att boka upp musikern eller sångerskan till er vigsel, detta gör hela tillställningen under vigseln lite mer personlig. 

 

Beställ uthyrningsartiklar, såsom specialstolar, drapering, loungemöbler, dansgolv etc.

Du kanske tänker att allt det här extra är en aning over the topp men faktum är att i din bröllopsdagsinredning kommer ha stor betydelse över slutresultatet. Kanske ingår det redan på den plats ni valt att ha ert bröllop på. Slutsats: Snåla inte med uppgraderade stolar och mysiga loungemöbler (dina gäster kommer att tacka dig) om din budget tillåter det.

 

Anlita en vigselförrättare 

Om du inte gifter dig i ett gudstjänsthus måste du anlita någon för att göra det officiellt.

bröllops checklista

6 månader kvar

 

 

Anlita en ljustekniker

Den viktigaste detaljen par glömmer bort är belysning. Allvarligt talat, glödlamporna och ljusen du väljer är det som i slutändan kommer att tända din perfekta plats, göra dina foton precis rätt och hålla festen igång – även efter att solen har gått ner.

5 månader kvar

 

 

Boka transport för gäster, om det behövs

Hur vet du om det behövs? Tänk på din plats parkeringssituation, gästernas tillgång till biltjänster eller kollektivtrafik och kostnaden om du ber dem ta sig dit själva. En bra tumregel: Om det kommer att kosta gästerna 200 kr eller mer – speciellt om du redan har bett dem att resa för ett destinationsbröllop – överväg en buss.

 

Boka transport för er nygifta 

Dags att tänka på er två. Oavsett om ni vill komma in i en limousin på en sträcka eller på en  tandemcykel – ta dig runt i en stil som är er.

Boka smekmånaden

Traditionellt säger bröllopsetiketten att brudgummen planerar en överraskande smekmånad för bruden. Men det är nog lite way back in time. Tänk på er, vad är eran drömresa, eller vad passar in i er livsstil och gör den här resan till en möjlighet att landa som hustru och man, innan ni kliver in i vardagen tillsammans.  

 

Köp eller hyr brudgummens smoking

Brudgummen går ut först, kommer du ihåg? Se till att första intrycket på dina gäster är bra. Steg ett är att välja mellan en smoking eller kostym, baserat på formaliteten på ert bröllop, och sedan bestämma om du ska köpa eller hyra. När du väljer den faktiska outfiten, fokusera på passform och funktion. En välgjord outfit kommer att vara smickrande, men låter också din brudgum visa upp alla pinsamma dansrörelser utan rädsla för att dela sömmar. 

Börja rådgivning före äktenskapet

Oavsett om du kommer från en religiös bakgrund eller inte, har rådgivning före äktenskapet gjort underverk för otaliga par. (Experterna säger det, och det gör paren också.) Det är bra att ha en objektiv tredje part som uppmuntrar dig att ta itu med problem som inte har kommit upp ännu i ditt förhållande. Och rådgivare kan tillhandahålla hälsosam konfliktlösningstaktik så att du är redo när den oundvikliga oenigheten presenterar sig.

bröllops checklista

4 månader kvar

 

 

Ha din sista provsmakning med cateringfirman

Vid denna tidpunkt har ni delat er bild med cateringfirman. Nu är det dags att smaka på om de egentligen fångat av er vision. Provsmaka har blivit allt viktigare i takt med att allt fler par väljer att anpassa allt från sina signaturcocktails till sina desserter. Var kritisk, det är er stora dag och maten är ett viktigt element på själva bröllopsdagen för er och för gästerna.

 

Välj din tårta

Nu bör du och din partner vara överrens  om en look- och smakprofil som ni båda älskar. Stressa inte med att glädja var och en av dina gäster. Det här är er tårta som ett par. Har tårtan/tårtorna bestämts? Ni behöver en bagare. Hitta en och gå på en provsmakning där ni delar er vision.  

 

Köp bröllopsring

Vet din fästman (eller du) skillnaden mellan en förlovningsring och ett vigselring? (Och glöm inte att köpa försäkring för dessa också.)

 

Välj brudgummens klädsel och schemalägg beslag inom månaden

Vill du att brudgummen och hans besättning ska vara matchy-matchy? Hur kan du se till att hela följet blir monterat i tid. Gör en plan med brudgummen. 

 

Hår- och sminkprov

Hjälp proffsen att hjälpa dig genom att ge dem en klar bild på hur du tänker och vad din vision är. Titta tillbaka på gamla foton av dig själv för att hitta något som har fungerat tidigare och ser till att du fortfarande ser ut som dig själv. Ta med bilderna och var så specifik som möjligt med stylisten om vad du vill och inte vill ha. Här kan det också vara läga att se över kontakter och kanske kan både smink och hår ordnas av människor i din närhet. Bra för budgeten, men snåla in bara för att- det är din stora dag och det ska kännas rätt!

bröllops checklista

3 månader kvar

 

 

Beställ inbjudningarna

Det finns några grundregler när det gäller att beställa bröllopsinbjudningar: Beställ tillräckligt med dem för att ta hänsyn till några misstag, se till att de kommer fram i tid, skapa ett system för att registrera OSA-svar och bekräfta alla adresser och stavning. Men när det gäller design och formulering är alternativen oändliga. Behöver du lite råd för att tygla allt? Fortsätt påminna er själva om att temat för dina inbjudningar ska matcha bröllopets atmosfär och uttrycka er som ett par.

 

Skapa eller planera din meny

När ni har genomgått en lyckad provsmakning har ni en god känsla för en cateringfirmas stil och erbjudanden, så är ni nu redo att beställa den slutgiltiga menyn. Kanske är ni paret som har handplockat varje huvud-, sido-, dessert- och dryckessituation. Eller kanske du bara sa till kocken att ”hantera det” . Hur som helst, nu är det dags att stämpla ert godkännande på en färdig meny som passar er budget, smak och timing.

 

Brainstorma gästfavoriter och presentpåsar

Du behöver inte  göra presentpåsar, men nu är det dags att bestämma om ni ska ha det till era gäser

 

Boka en fotobåsuthyrning

Fotobås har blivit en hit och något som ofta förkommer på bröllop. Här är det också läga att fudera på om ni har någon annan idé inför festen. 

 

Skriv dina löften

Om ni har valt att skriva egna löften till varandra, börja fundera på hur de ska låta för er två som par.  Traditionellt? Feministiskt? Popkultur inspirerad?  

Välj avläsningar

Bibelverser är ett val här, men det finns också gott om icke-religiösa alternativ. Om ni föredrar att utsedda läsare väljer sina egna, se till att ge dem så mycket vägledning som möjligt.

 

Träffa vigselförrättaren och bjud in dem till repetitionsmiddagen

 Kan din vigselförrättare väljas lagligt, prisvärt och meningsfullt hjälpa er två att bli en? När du väl har valt, se till att de är på samma sida som du om förväntningar och den övergripande tonen i ceremonin.

bröllops checklista

2 månader kvar

 

 

Skicka bröllopsinbjudningarna (med OSA som förfaller 1 månad före bröllopet)

Du har redan gjort det svåra – urvalsprocessen. Nu är det bara att skriva ut och montera.

 

Skicka ut repetitions-middagsinbjudningar (dessa kan ingå i bröllopsinbjudningarna om du vill)

Första klänningspassningen

Din första prövning av klänningen bör  vara var som helst mellan två till tre månader efter beställning, och din andra testning bör falla runt sexveckorsmärket.

 

Köp underkläder för bröllopsklänningar

Efter den första klädpassningen kan du köpa de underkläder som behövs för att sätta grunden. Det är bäst att vänta tills denna punkt eftersom den första prövningen av bröllopsklänningen kommer att bestämma vilken typ av underkläder – från shapewear till underkläder – designen kommer att kräva.

 

Hämta din äktenskapslicens

Ah, det finstilta. När du får din äktenskapslicens är det viktigt att veta vart du ska gå, vad du ska ta med, hur mycket det kommer att kosta, hur lång tid det tar och hur länge det kommer att pågå.

 

Köp bröllopsfestgåvor

Hur mycket du spenderar på bröllopsfestgåvorna bestäms individuellt, men oavsett er prispunkt bör målet vara att ge bort något som är så omtänksamt, funktionellt och personligt som möjligt. Här är några förslag.

 

Gör en blommig mock-up med din blomsterhandlare

Blomprover varierar beroende på blomsterhandlaren och dina egna val av bröllopsinredning.  Nu är det dags att slutföra din leverans- och vårdstrategi.

Ge låtvalen till ditt band eller DJ

 

Ge låtvalen till ceremonimusiker

 

Köp alla små föremål

Precis utanför toppen av våra huvuden inkluderar de bordsnummer, rostande flöjter, tårttoppare, tårtställ,  tårtkniv, gästbokk, kortlådaa, ringbärartillbehör, blomsterflicktillbehör,  en söt  hängaree för  klänningen och ett strumpeband (om du väljer att bära en). Överväg också att köpa pashminas, flip-flops och / eller solglasögon för gästerna att byta till i receptionen, samt korgar för att hålla dem. Glöm sedan inte dina tecken (”Välkommen”, ”Gästbok”, ”Dansskor” etc.).

bröllops checklista

1 månad kvar

 

 

Gör presentpåsar

 

Beställ eller gör plaseringskort 

 

Ha en sista platsgenomgång

Gör en lista med frågor i förväg och ta med din planerare eller en annan nära vän eller familjemedlem för att ta upp allt du glömmer.

 

Gå i dina bröllopsskor

Dansa i köket. Gör allt i din makt för att undvika smärtsamma blåsor på bröllopsnatten.

bröllops checklist

Sista veckan

 

Grattis! Ni har tagit er hela vägen till den sista veckan av bröllopsplanering. Djupa andetag nu, det mesta av det hårda arbetet är över vid denna tidpunkt. Nu är det bara de små detaljerna kvar. Ta hand om saker som:

 • Fräscha upp din hårfärg
 • Få ögonbrynen gjorda
 • Manikyr/pedikyr
 • Att ha en massage (varför inte göra det till en parmassage?)
 • Slutlig klänningspassning 
 • Packa era väskor för smekmånaden (glöm inte era pass om du lämnar landet) 
 • Rengör din ring (gå till din juvelerare för att få din förlovningsring professionellt rengjord så att den är extra glittrig på bröllopsdagen)
 • Rensa att göra-lista så att du bara kan fokusera på bröllopsfestligheter och ta in allt
 • Öva på era löften högt
 • Skriv en anteckning till din partner

Natt före och bröllopsdag

Den stora dagen är äntligen här. All den noggranna förberedelsen och kreativa planeringen har förverkligats, och det är dags att njuta av bröllopet. Så här gör du: 

Kvällen innan:

 • Ät en hälsosam måltid
 • Packa liten väska med personliga föremål
 • Drick vatten
 • Få en god natts sömn
 • Lägg eventuella resväskor, väskor och överlevnadssatser att ta med till ceremonin eller mottagningen i bilen

Morgonen av:

 

 

 • Ät frukost
 • Drick ännu mer vatten
 • Ta tidigt ut din klänning och slöja ur väskan och låt någon ånga dem om det behövs
 • Lägg ut alla objekt (ringar, inbjudningar etc.) som du vill att fotografen ska fånga
 • Utbyta anteckningar med din partner
 • Säg tack till alla runt omkring dig

STORT LYCKA TILL MED ERT BRÖLLOP- DEN BÄSTA DAGEN I ERT LIV.

Behöver en Proffs DJ?