32 Tips för att välja din perfekta bröllopslokal
Att välja rätt bröllopslokal är ett av de första (och viktigaste) besluten ni kommer att ta som förlovat par – det kommer att påverka vilka leverantörer ni väljer, er budget, er inredning och kanske också er klädsel. Låt oss gå igenom processen tillsammans.
Innan ni börjar jakten på rätt lokal
1. Försök att uppskatta hur många personer ni vill bjuda in till er stora dag, eftersom alla lokaler inte kan rymma alla bröllopsstorlekar. Nästan varje festlokal i Stockholm kommer att ha ett minsta och maximala gästantal.
2. Sätt dig ner med din trolovade och fundera på hur mycket ni är villiga att spendera. Lägg tid på att ta reda på vad de aktuella priserna är på er önskade bröllopslokal.
Att bestämma hur mycket ni har råd att spendera hjälper er att undvika hjärtesorgen som kan uppstå om ni blir kära i en lokal som ligger rejält bortom er prisklass – ni vill inte spendera mer än 50% av er totala bröllopsbudget på bröllopslokalen.
3. Kolla in bröllopsplanerares och bröllopsfotografernas bloggar för att se riktiga bröllopsbilder från lokalerna som ni är intresserad av. Eftersom de inte är iscensatta får ni en mycket bättre uppfattning om hur saker kan (och verkligen) ser ut. Det kan vara särskilt användbart om ni inte kan besöka lokalen under säsongen bröllopet är planerat.
Trip Advisor kan också vara användbart när ni kollar efter hotellrum och läser recensionerna.
4. Välj ert bröllopsdatum. “Bröllopsdatum kan vara betydande av olika anledningar, vissa par väljer att gifta sig samma datum som de träffades, deras föräldrars eller morföräldrars årsdag eller liknande.
Om ni kan vara flexibla med ert datum och välja en månad under lågsäsongen, kommer ni ofta att kunna säkra era drömmars lokal till ett lägre pris. Till exempel skulle ni troligen behöva betala mindre för ett bröllop på en fredag i februari än vad ni skulle för en lördag i juni. Tid på året, veckodag och längden på ert bröllop kommer att påverka ert förhandlingsläge
5. Ring runt för att kolla tillgängligheten för ert datum innan ni åker för att se lokalen personligen, eftersom datum på populära lokaler kan bli uppbokade snabbt. Bröllopslokalen bör (i regel) vara nära kyrkan, om ni inte har själva ceremonin på plats.
6. Bröllopslokalen kommer att spela en stor roll i att forma atmosfären för ert bröllop, så det är viktigt att ha en vision om hur ni vill skildra er stora dag. Om ni har många gäster som kommer från andra städer och länder, kanske ni vill visa upp den vackra landsbygden i Sverige. Eller kanske en historisk plats i centrala Stockholm.
7. Välj era färger eller tema efter att ni har valt er lokal. “Ofta vill bruden ha ett annat färgtema än det för den lokal de har valt (dvs stolsdynor, pelarfärger). Tänk på hur färgerna och temat kompletterar er lokal för ett sammanhängande utseende.
8. Ett bröllop i lada lockar brudar och brudgummar som älskar det rustika. Ladugårdar ger den rustika känslan samtidigt som de erbjuder moderna detaljer och faciliteter. Det finns ett bra utbud av bröllopslador i Stockholmsområdet.
9. Ett hotell med all inclusive är den perfekta bakgrunden för ett klassiskt sagobröllop .Om du är en traditionalist som söker efter något lite annorlunda, överväg ett slott eller ett historiskt hem, som har de speciella detaljerna du längtar efter med lite mer karaktär.
10. En bröllopsplats med ett överdådigt naturlandskap, som en svensk sjö, ger en fantastisk bakgrund samtidigt som du minskar kostnaderna för inredningsdetaljer. Inget slår moder natur!
11. För en liten, intim affär, överväg att hyra en bygdegård. Det sparar du mycket pengar på.
12. Par med en modern och hipsterlik karaktär lockas av konverterade gamla industriella lager. Jag DJ:ade vid ett sådant bröllop förra sommaren och stämningen var fantastisk!
13. Använd lokalen för att berätta er kärlekshistoria. Par väljer ofta bröllopslokaler som har ett sentimentalt värde för dem, den kan till exempel ligga nära platsen där brudgummen friade.
14. Det finns också ett skifte till helgfirande i motsats till en enstaka dag. Par har börjat välja att ta över mer avlägsna lokaler där deras nära och kära kan stanna och fira en hel helg. Vanligtvis kan detta vara vid ett bröllop utomlands eller någonstans uppe i norr. Inte det billigaste alternativet men ett bra, speciellt om en stor del av er gästlista reser från utlandet.
15. Maila eller ring möjliga bröllopslokaler för att schemalägga officiella genomgångar med representanter som kan svara på alla dina frågor (var förbered med en penna eller din telefon för att ta anteckningar).
Om möjligt, försök att ordna ett besök till lokalen när det är förberett för ett bröllop. På så sätt kan du bedöma storleken på ditt mottagningsområde när alla bord, DJ– eller bandutrustning och andra nödvändiga komponenter är framme. Det är bäst att inte bjuda in hela familjen, eftersom valet av lokal är mycket personligt, och det sätter tonen för hela ditt bröllop.
16. “Boka inte den första lokalen ni ser. Ni kanske vill få det överstökat, men lita på mig. Välj minst tre lokaler som passar er budget och stil. Skriv sedan ned fördelarna och nackdelarna med var och en.
17. Tänk på alla de olika utrymmen ni behöver (ceremoni, middag och dans). Tänk på hur man använder rummen och områdena för olika ändamål – det ska vara ett sömlöst flöde från en del till nästa.
Om du har ceremonin i bröllopslokalen, sparar ni flera lokalavgifter, liksom transport från en plats till en annan. Som DJ rekommenderar jag att du har dansgolvet nära baren eller sittplatserna. Håll människor ihop och inte splittrade!
18. Ta foton och videoklipp med din telefon på de saker du tycker om och ogillar med varje lokal. Var noga med tagga rätt plats så att du inte blandar ihop bilderna i ditt fotobibliotek.
19. Besök varje lokal med ett öppet sinne. Det slutar ofta med att par bokar en lokal som såg sådär ut på nätet eftersom bilderna inte gjorde lokalen rättvisa, eller så faller de för något de inte förväntade sig från början.
20. Be om hänvisningar. Många lokaler har bra relationer med tidigare klienter som skulle vara mer än glada över att få dela med sig av sina erfarenheter. Fråga om servicen – var någon svår att arbeta med? Eller gjorde de allt för att se till att tillställningen var framgångsrik? Hur var maten? Var det något de önskade att de skulle gjort annorlunda?
21. Var särskilt uppmärksam på belysningen. Om en lokal är för mörk kan det göra det svårt för din fotograf att fånga alla detaljer som du arbetat så hårt för att planera. Du måste också ta reda på om den lokal du överväger erbjuder ytterligare belysningstjänster, till exempel uppåtriktad belysning, intelligent belysning eller om du behöver anställa en extern leverantör.
Underhållningen bör ha sin egen belysning, så det är en viktig sak att tänka på.
Kartlägg logistiken
22. Tänk på hur gästerna tar sig från punkt A till punkt B. Transport och parkering varierar beroende på om du gifter dig i Stockholms stad eller ute på landet, om ceremonin och mottagningen kommer att äga rum på samma plats och om gästerna är lokala eller om det är ett destinationsbröllop.
23. Eftersom det svenska vädret kan vara oförutsägbart är det viktigt att ha en beredskapsplan för utomhusbröllop. Innan du bokar, fråga vad planen är och gå igenom den med dem. Se till att du gillar reservutrymmena i händelse av dåligt väder.
Om du inte gör det, kanske du vill överväga en annan lokal eller anställa en planerare för att hjälpa till med planeringen. När det gäller att installera min DJ-utrustning, erbjuder jag alltid möjligheten att installera både inomhus och utomhus.
De flesta av era gäster vill säkert uthärda den fina svenska sommaren och inte vara fast inomhus!
24. Vissa lokaler erbjuder en samordnare på plats för att hjälpa dig när du kommer till fastigheten. Vanligtvis hjälper de dig att planera ditt bröllop och lösa eventuella problem som kan uppstå. Eftersom de inte erbjuder hela utbudet av tjänster som en extern bröllopsplanerare skulle ge, är det viktigt att bestämma vad de är ansvariga för och om du behöver anställa extra hjälp utöver dem.
25. Fastställ om det finns några begränsningar för leverantörer. “Föredragna” leverantörer är vanligtvis företag som betraktas som pålitliga av de ansvariga på lokalen du valt och som ofta arbetar där och känner till lokalen väl. “Vissa lokaler har strikta policies för leverantörer och kan nekas att använda den planerare du ville arbeta med eller fotografen du redan bokat.
Andra företag kan använda sin lista för att föreslå företag som de tycker om att arbeta med men låter i slutändan paren anlita andra leverantörer. Ha en öppen dialog med de ansvariga på din lokal och gå ett steg längre för att få reda på varför de är “föredragna”. Är det för att leverantören har erfarenhet av att arbeta på just den lokalen, eller betalade de för att vara med på listan enbart som marknadsföring?
Till exempel kan en ladugård använda ett cateringföretag för att hantera allt från bokning till leverans av service på bröllopsdagen.
26. Om lokalen erbjuder catering internt, ta reda på om ni kan göra en provsmakning före bröllopet. Överväg att ta med era föräldrar eller nära vänner för att få deras åsikter och ha era gästers smak i åtanke utöver era personliga favoriter. Ni måste också göra lokalens catering medveten om eventuella dietrestriktioner. Dryckespreferenser kan också komma på tal: Är ni och era gäster fina vinprofessorer, eller är öl mer i er smak? Det är ingen idé att spendera stora summor på baren om ni inte kommer att dricka fin whisky och vodka. Ett tips: om ni har råd att erbjuda en öppen bar, gör det – det gör en stor skillnad på bröllopsfesten!
27. Fråga om ni kommer att ha lokalen för er själva. Det är viktigt att veta hur många tillställningar som kommer att pågå samtidigt och hur mycket interaktion det kommer att finnas mellan era gäster och deras (om några). Avskildhetsfaktorn skiljer sig åt för varje lokal; Vissa lokaler kan erbjuda separata toaletter och parkeringsplatser för gäster från olika evenemang, medan andra har rummen nära varandra, så att ni kanske hör någon annans musik som pumpas från rummet bredvid. Om du gifter dig utomhus i ett offentligt utrymme, som en fin svensk park eller stadskärna, var medveten om att främlingar kan stanna och ge er sina välönskningar eller leta sig in i bakgrunden av era bröllopsbilder. Turister runt om i Stockholm gillar alltid att dröja kvar.
28. Lokalpaket varierar mycket, inklusive hur länge er fest kan pågå och eventuella övertidsavgifter. Om bröllopet måste sluta klockan 01:00 på grund av bullerbegränsningar men du vill dansa till 03:00, kanske du vill hålla igång festligheterna med en efterfest på annat håll. Om så är fallet, se till att arrangera transport för hela festen (såvida du inte redan är inne stan). Var noga med att förboka dina destinationer.
29. Dina datum är inte officiellt reserverade förrän du undertecknar ditt kontrakt och i de flesta fall även gör en insättning.
30. Vid förhandlingar är det lättare att arbeta med att byta ut än att dra av från grunden. Om ni till exempel inte vill ha de dyra rosor som ingår i lokalens paket, kanske ni kan fråga de lokalansvariga om de kan ta bort rosorna och lägga till något annat istället. “Viktigast är att komma ihåg att vara snäll och omtänksam när du ber om att få förhandla kring någonting. Ett tacksam hjärta kommer att löna sig på många sätt”
31. Bli inte pressad till att signera direkt. Om en lokal har ert önskade datum ledigt, men ni är inte är riktigt redo att boka, fråga om de kan placera ett mjuk bokning eller ge er ett artighetssamtal om någon annan visar intresse för samma datum. Ta några dagar till att prata med din förlovade och se till att det passar era önskemål.
32. Vissa lokaler kan kräva en insättning vid undertecknandet av bokningen.